Hanoi + Danang + Hoi An

5 maart

De wekker gaat en vandaag waren we meteen klaarwakker. CHRISTIJN ZIT NU IN HET VLIEGVELD EN BINNEN EEN PAAR UUR GAAN WE HAAR WEER ZIEN. We couldn’t wait. We namen een lokale bus naar het vliegveld en na ongeveer een uur kwamen we aan. Ze kon nu elk moment door de poortjes komen dus de spanning begon op te lopen. Na 15 minuten te hebben gewacht met samengeknepen handjes en een strakke blik op de poortjes zag Lott dr als eerste en sprong meteen op om naar haar toe te rennen en Yuur er achter aan. Het was een heerlijk moment en we hebben haar even lekker heel hard geknuffeld. Toen namen we met z’n drieën de bus terug naar Hanoi en de verhalen hielden niet op. We werden er zelfs zo enthousiast van dat de buschauffeur naar ons toe moest komen om te vragen of we als je blieft wat stiller konden zijn. We hebben die dag lekker ergens geluncht en rondgelopen maar als je zo lang niet samen bent geweest dan maakt het de eerste uren eigenlijk niet uit wat je doet, want je leeft in een soort bubbel met z’n drieën van interesse in wat je de afgelopen maanden hebt meegemaakt, adrenaline van de spanning om elkaar weer te zien en blijdschap van elkaars energie weer bij je hebben.

YUKRILOW IS BACK! SHE BACK!

Wel zijn we nog naar een water puppet-show van een uur gegaan. Tijdens onze free walking tour, die we de dag daarvoor hadden gedaan, vertelde onze guide dat water puppet-shows traditie waren in Vietnam en wees hij een theater aan waar je voor €4 per persoon naar zo’n show kon kijken. Daar zijn we toen met z’n drieën naartoe gelopen en voor we het wisten zaten we in een schattig klein theatertje met voor ons geen houten toneel maar een plas water met een gordijn er achter. Aan de zijkanten zaten Vietnamese vrouwen en mannen die het “toneelstuk” onderbouwde met Vietnamese muziek. Sommige muziekinstrumenten hadden we nog nooit gezien en we vonden het echt leip hoe daar die geluiden uit kwamen. Het “toneelstuk” bestond uit zo’n 10 korte imitaties van bepaalde fictieve of echt voorkomende situaties. Bijvoorbeeld man and woman working on ricefield, boy on buffalo, man fishing of children paying in water, en nee dat is geen spelfout van ons maar zo stond het in het programmaboekje dat honderden mensen elke dag in hun hand gedrukt krijgen maar waarvan niemand even gecheckt had of alles wel goed was geschreven. Dat zie je hier trouwens overal, het maakt ze volgens mij gewoon echt niet uit dat het niet goed is geschreven. Wij kunnen er meestal wel om lachen,

“children paying in water”

Hmm..

Dat wordt een interessante scéne (:

Aan het begin waren er twee vuurspuwende én twee waterspuwende draken die rondzwommen die heel indrukwekkend waren maar onze persoonlijke favoriet was een miniverhaaltje over twee hele mooie vogels die een soort paringsdans deden, toen even onder water verdwenen waarna ze weer boven kwamen en er een ei omhoog popte waar zelfs nog een baby vogeltje uit kwam.

Klein schattig theatertje in Hanoi

6 maart

Voor het ontbijt zijn we deze dag gaan rondlopen, hebben we wat komkommer en la vache qui rit ingeslagen en zijn toen naar een bakkertje gelopen om daar heerlijk onze eigen picknick te houden. Ze hadden hier bruin brood!! Daar worden wij heel gelukkig van in dit rijstland.

Eigen ontbijt meenemen naar het bakkerijtje om de hoek, laat dat maar aan ons over

We zouden eigenlijk de volgende dag een bus naar Danang pakken maar toen we hierover gingen informeren werd ons verteld dat er alleen nachtbussen rijden en aangezien we al een airbnb hadden geboekt voor de 7e besloten we om dan meteen diezelfde avond nog de nachtbus te pakken.

Even snelle sidenote: het streetfood hier in Vietnam is echt nog meer op de street dan je dacht mogelijk te zijn. Ie de reen zit hier altijd maar op de stoep/straat te chillen

Dit was dus ons laatste dagje in Hanoi en we zijn veel gaan rondlopen. We zijn onder andere naar een hele nice botanische tuin gelopen en hebben onze ogen uitgekeken in Hanoi. We zagen bijvoorbeeld een hanengevecht, we zien wel vaker hanen die klaarstaan of hanengevecht ringen maar nu zagen we echt twee hanen in actie die elkaar op een nare manier leeg pikte. Ze hadden beide nog maar weinig veren over en het was heel naar om te zien.

Het park was wel heel leuk om te zien tho!

Toen we weer wegliepen van de botanische tuinen liep Yuur op een gegeven moment met een stevige pas voorop en Chris en Lott achter haar. Chris zat midden in haar verhaal toen ze opeens wegzakte in de grond. Yuur hoorde glas rinkelen en Lott zag één van Chris haar benen verdwijnen in een gat waar eerder een kartonnetje over heen lag. Chris was half opgegeten door de stoep maar barste, na de schrik, gelukkig in lachen uit. Het was een heel gek gezicht. Gelukkig is het goed afgelopen en liepen we een paar seconde later weer lachend verder.

Om 18:00 moesten we klaar staan bij het kantoortje en toen we aankwamen werden we binnen een minuut opgehaald door een mannetje die we moesten volgen naar weer een ander kantoortje ook daar werden we weer door iemand anders opgehaald die we moesten volgen naar een busje die ons naar de grote bus zou brengen. Het busje zat propvol maar door uitklapstoeltjes paste we er toch nog net in het gangpad…

Snelle avondchap

Toen mochten we in onze sleeperbus en we hadden geluk!! 3 slaapplekken helemaal achterin zaten tegen elkaar aan, wat knus (: We hadden daar heelijk ons eigen holletje en hebben lekker gekletst tot we in slaap vielen.

7 maart

Rond 11:00 kwamen we aan, nouja eigenlijk niet. Onze bus ging naar Hoi An maar onze Airbnb lag in Danang, een uurtje verderop. We zijn toen de bus uitge hopt, ergens in de buurt van waar we moesten zijn. We hadden onderhand wel honger en dachten dat het een goed idee was om maar eens een plan te bedenken voor hoe we überhaupt naar ons huisje zouden gaan komen, nadat we wat hadden gegeten.

Tijdens het ontbijt kwam Lott met het geniale idee om Grab te downloaden. Dat is een soort Uber maar dan in Azië. Hiermee konden we super makkelijk en redelijk goedkoop met de auto naar ons nieuwe stekkie.

Wauw. We hadden eindelijk weer ons eigen plekje. Een eigen keuken is wat ons nog het blijdste maakte en eigenlijk ook waarom we dit appartementje hadden geboekt. We verbleven hier drie nachtjes en de tweede dag was Yuur jarig dus we zouden hier dan heerlijk kunnen koken wat we wilden doen op haar verjaardag.

We waren nu dus in Da Nang en dat ligt aan de kust. Het eerste wat we dus natuurlijk gedaan hebben, nadat we onze zware backpacks in het appartement hadden gedropt, jawel linea recta naar de zee gerend.

De zee na zo lang weer zin was echt een cadeautje

Da Nang heeft dus een van de beste stranden van Vietnam en het was zeker prachtig!!!! We bedachten ons dat we de borrel waren vergeten maar dat we daar eigenlijk ook helemaal geen geld voor hebben. Toen bedachten we ons ook hoe dankbaar we zijn voor dit soort stranddagen met onze ouders en hun portemonnee (:

In het restaurantje waar we gingen avondeten bestelden wij fresh springrolls. Echt super lekker en overal te verkrijgen, groenten, soms tofu en sla in een rijstvel.

Nou dat is ook wat we kregen alleen het waren geen springrolls. We moesten het zelf nog in elkaar zien te flansen. We kregen de ingrediënten en veel succes ermee. Nouja, oke dan.

8 maart

Christijn heeft even het internet afgespeurd en vond een gratis yoga les op het strand bij ons in de buurt. 8 maart is het international Women’s day en er waren echt heel veel leuke activiteiten.

Dus zo gezegd zo gedaan stond wij om 8:00 in de brandende zon op het strand yoga te doen. Het was super leuk, alleen maar vrouwen en allemaal poses om je “inner goddes” naar boven te halen dus we voelden ons helemaal thuis 😉

We wilden in de avond ons eigen eten gaan koken dus we gingen na een snelle dippa in zee door naar de markt om de hoek. We hadden geen tas bij ons maar wilden ook zeker niet bij elk kraampje een plastic zakje aannemen om onze groente in te dragen. Er zat dus maar één ding op:

Teen moms

Meerde malen werd er gewezen en gelachen door alle Vietnamese vrouwtjes achter hun kraampje. Eerst dachten ze dat het een baby was maar toen Christijn haar handdoek opzij deed en ze de brocolli’s en tomaten zagen gingen ze he le maal stuk en riepen ze al hun vriendinnen erbij.

Toen we deze zware buidels thuis hadden gedropt gingen we naar een tempel waar ook een mega grote vrouwen Boeddha stond.

Je kon haar vanuit de hele stad op de berg zien shinen

Deze plek, waar best wel veel tempels stonden, staat boven op een berg met sick uitzicht over de zee. Het viel ons op dat tempels in Vietnam best wel veel invloeden van China hebben. Laotiaanse tempels leken gewoon op Thaise tempels maar Vietnamese niet, die lijken meer op Chinese tempels (voor zover wij weten hoe Chinese tempels er uit zien).

Sowieso lijken Vietnamezen best wel een beetje op Chinezen is ons opgevallen. We zouden nu ook heel makkelijk Laotianen, Thaise en Vietnamezen van elkaar kunnen onderscheiden. We zijn benieuwd naar Cambodjanen…

Toen zijn we thuis voor de eerste keer in een heeeeele lange tijd weer voor onszelf gaan koken. Het voelde geweldig!! Je zou misschien denken dat we dan ook maar eens wat anders zouden koken dan wat we hier elke dag op ons bord krijgen, maar nee, we hebben heerlijk rijst met groente gemaakt. Maar wel wild bamboo rice uit India (shoutout naar Niels en Myron)

Dit was echt genieten

In de avond zou er in het centrum, 40 min lopen, een drakenbrug zijn die om 21:00 precies vuur zou spugen. Wij mooi op tijd vertrokken en om 20:45 zitten we klaar. Het hoofd van de draak zit aan de overkant van het water maar we hebben een mooi plekje uitgekozen met een duidelijk zicht op de drakenkop. Om 21:00 begint het, alleen zien wij precies niks. Het hoofd zat tóch aan de andere kant en laat dat nou precies achter een gebouw zitten voor ons. We zien wel een vuur gloed tevoorschijn komen en weer verdwijnen maar de vuurspuwende draken kop was ver te zoeken. We rennen nog snel wat dichter bij en krijgen nog een kleine glimps maar de echt show hebben we helaas gemist, eeeeeeen weer 40 min teruglopen.

9 maart

DE GROTE DAG. YUUR WORDT 19 VANDAAG. Uitslapen is het eerste wat op de planning stond, voor Yuur en Chris dan, Lott is om 8:30 opgestaan om verse croissantjes, brood, aubergine (als er geen Baba Ganousch te koop is dan maar zelf maken dacht Lott), appeltjes en water te gaan kopen. Ook was ze een tevergeefse zoektocht naar cappuccino soyamelk en verjaardagsversiering begonnen maar dat mocht niet baten. Om 10:30 was ze ongeveer klaar en was ook Chris onderhands wakker geworden dus hebben ze nog samen verse jus en zwarte koffie gehaald en zijn ze vervolgens samen de kamer gaan versieren en hebben ze een ontbijttafeltje gemaakt.

De verjaardag begon met het “wakker” zingen van Yuur (was al een tijdje wakker maar lag braaf met haar ogen dicht te wachten), thee op bed met lieve felicitaties, toen een heerlijk verjaardagsontbijtje met wat cadeautjes van thuis en natuurlijk ook een cadeautje van ons.

Zingen en kaarsje op bed

Wat Yuur niet wist is dat we voor haar, twee dagen daarvoor, stiekem een ukelele hadden gekocht in Hanoi. Chris was even wat “water gaan kopen” en heeft toen een prachtige ukelele gevonden die op miraculeuze wijze ook nog in Lott haar backpack paste. Het is nog behoorlijk lastig om iets stiekem te regelen als je 24/7 samen bent maar het is ons toch gelukt want Yuur had echt geen idee.

Ze schrok zich dood en en paar traantjes van geluk kwamen in haar ogen tevoorschijn want een ukelele wilde ze echt heel graag. Chris had haar ukelele namelijk meegenomen en Yuur was helemaal idolaat geworden over het bespelen van dit instrument. De avond daarvoor grapte ze nog:

“Ik wilde net zeggen, “Ik ga echt een ukelele voor mijn verjaardag vragen” maar toen realiseerde ik me dat dat morgen is, hoe sad”

Waarna Chris en Lott elkaar een tevreden blik gaven over hoe goed hun cadeau zou gaan uitpakken.

Én of het goed heeft uitgepakt :)))

Na dit heerlijke ontbijt zijn we de film “Someone Great” gaan kijken in bed. Dit is de lievelingsfilm van Yuur en Lott als ze hem samen kijken dus het kon niet missen dat ook Chris deze film geweldig zou vinden.

Na de film was het al weer 17:00 dus wij vonden het wel weer tijd VOOR DE BORREL. Al weken hebben Yuur en Lott weer de intense zin gehad om te borrelen dus Yuur haar verjaardag leek ons de perfecte gelegenheid. Rode wijn, crackers, hummus, komkommer en zelfs guacamole. We hebben 3 verschillende rode wijnen geprobeerd en ze waren zeer succesvol. De borrel is tot 1:00 doorgegaan, het avondeten hadden we eigenlijk helemaal geen zin meer in, gewoon borrelen borrelen borrelen. Het was echt een heeeeerlijke verjaardag.

Maar dit was echt intens genieten

10 maart

Helaas zouden we deze dag ons stekkie weer moeten verlaten. We hadden alleen nog veel eten over van gister, de kamer was een troepje en we hadden eigenlijk ook nog geen plan. Onze ochtend bestond dus uit onze shit op orde krijgen. Lott is van alle overgebleven groente een soort van groenteprutje gaan maken die allebei onze jars vulde, Yuur is gaan bedenken hoe we nu naar Hoi An zouden komen en heeft voor ons weer een heerlijke kamer gevonden en Chris is gaan opruimen. Om 13:00 waren we klaar om te gaan en hebben we de lokale bus naar Hoi An gepakt. Daar een beetje rondgelopen en de sfeer van Hoi An geproefd. Het is een prachtig stadje met overal lampionnetjes door de straten elk hoekje is foto waardig en er hangt een fijn sfeertje.

Pretty meisjes being pretty bij een pretty cafeetje
‘City of Lanterns’

11 maart

De avond ervoor waren we langs een lampionnen maak plekje gelopen, we hadden even geïnformeerd en we zouden de volgende dag nog langs kunnen komen om zelf te leren hoe de traditionele lampionnetjes gemaakt worden. Na het ontbijt zijn we daar dus naar toe gegaan om onze twee uur durende workshop te beginnen. We moesten eerst de bamboe buigen en in de houders zetten om vervolgens de stof er omheen plakken. Bij de eerste stap ging het bij Lott en Chris al fout, de bamboe stokjes braken, whoops. Bij Lott lukte het de volgende keer gelukkig wel maar bij Chris brak alweer een stokje, dit was niet goed voor haar vertrouwen in het hele gebeuren maar het is ons gelukt!

Very proud and very happy

12 maart

Vandaag hadden we een heerlijk stranddagje op de planning. Hoi An heeft namelijk ook een fenomenaal strand waar wij lekker de hele dag gebruik van hebben gemaakt. Het was voor het eerst dat we een hele dag op het strand hebben gelegen, en zelfs deze dag was het maar een paar uurtjes. We hebben de Vietnamese zon zeer onderschat en hebben dan ook alle drie een iets te rood tintje opgelopen.

Yuur, de ginger van het stel, was afgezien van d’r haar, natuurlijk de aller roodste. Die had het na de lunch, in een restaurantje om de hoek van het strand, dus wel gezien en nam de verstandige beslissing om naar huis te gaan. Chris en Lott hebben nog een duik genomen wat is geëscaleerd in een zwemsessie van een uur. Yuur kon toen ze thuiskwamen de basisakkoorden van halo van Beyoncé dus die had zich ook prima vermaakt 🙂

13 maart

We werden wakker en vonden dat het wel eens tijd werd om Hoi An écht te gaan ontdekken. We wilden langs een paar van de bezienswaardigheden, tempels en musea. Hoi An is vet klein maar er zijn 22 bezienswaardigheden waarvan je er 5 mag bekijken met een soort van pas voor 5 eutje. Dit leek ons dus wel een goed plan. Toen we aankwamen bij een winkeltje dat deze passen zou moeten verkopen kregen we een vaag antwoord, dat ze dicht waren. De winkel zag er open uit voor ons dus we snapten het niet.

Wat bleek dus, ze verkopen die passen niet meer omdat van de overheid niemand meer naar die bezienswaardigheden mag. 3 keer raden waarom…?!!!

HET CORONAVIRUS.

Dit was zeer teleurstellend… En het stomste is nog wel dat we hier nét nog twee nachtjes hebben bijgeboekt omdat 14 maart er een soort festival zou zijn. Dit houd in dat er geen scooters in de stad mogen, alle lampionnetjes in de stad aan gaan en verder al het licht in de stad uit gaat, met veel muziek op straat. Dit leek ons echt heel erg leuk om te zien, maar je raad het al, ook dit gaat niet door omdat iedereen hier helemaal panisch doet over dit virus…

Zo panisch zelfs dat wij vandaag dit op straat zagen:

Eerst dachten we dat het gewoon een soort street performance was, maar niks was minder waar. Het is een reclame/dansje/filmpje van een dansje waarbij ze uitleggen hoe het beste je handen te wassen zodat het Corona virus je niet te pakken krijgt. Wajow, dit was zo intens raar om te zien.

Als je goed luistert naar de tekst hoor je ook dat ze zingen over het virus…

Wij stonden met z’n drieën echt perplex te kijken naar het fenomeen dat zich voor ons afspeelde.

Nu zitten we lekker koffie te drinken en dit blog te schrijven op een terrasje naast een straatje waar karaoke gaande is, één van de favoriete bezigheden van Vietnamezen… :)))) :((((

Heel veel kusjes van ons,

Lott, Yuur en Chris 🙂

3 gedachtes over “Hanoi + Danang + Hoi An

  1. Hi girls, wat een heerlijke verhalen allemaal en super foto’s! En wat tof dat jullie nu met z’n drieen zijn. Hier in NL is ook steeds meer CORONA gekte….zoals alle hockey wedstrijden die voor de hele maand zijn afgelast en veel theatervoorstellingen die niet doorgaan en ziekenhuizen die alle programma’s omgooien etc….Blijf lekker gezond daar! Liefs van Jans 😃

    Like

  2. lieve Yura super gefeliciteerd met je verjaardag :)… En heerlijk dat je verjaardag zo leuk en gezellig was en je droom uitkwam met een echte ukelele. Ik verheug me nu al op je voorstelling bij thuiskomst. Wat een heerlijke blog weer met zoveel aandacht voor details. Ik heb ontzettende gelachen om jullie verhalen .. wat heerlijk dat jullie ook zo goed kunnen reizen met z n drieën.. Blijf genieten en schrijven. Prachtige foto s ook , leuk de paringsdans in het theater waar een vogeltje uitkwam en wat heerlijk dat jullie ook lampionnen gingen maken en naar een voorstelling gingen kijken. Gelukkig liep het goed af met Chris die in een gat stapte.. knuffels en xxx Jan Willem

    Like

  3. Hey lieverds, lang niet meer van mij gehoord maar vind het zo heerlijk om te lezen en jullie te zien op de foto’s. Jullie genieten intens zo te zien, houden zo. In NL echt gekte alle scholen dicht dus zitten nu 3 weken thuis te niksen. Super jaloers en Ohja Yuur nog gefeliciteerd!!! beetje laat oeps… Love jullie ❤️ Saar

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s